Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Şahin Balcıoğlu, tekstil kenti Kahramanmaraş’ta yıllardır konuşulan fabrika atıkları için arıtma tesisi kurulumunun şimdiye kadar neden yapılmadığını anlattı.
Balcıoğlu, daha önce arıtma tesisi işi yapan firmalarla görüşüldüğünü; ancak arıtma firmalarının karşılarında ya KASKİ’yi ya da OSB’yi muhatap olarak görmek gibi bir şart ileri sürdüklerini söyledi.
Kahramanmaraş’ta Adana yolu ve Gaziantep yolu boyunca kurulan; fakat OSB statüsünde olmadığı için alt ve üstyapı başta olmak çeşitli sorunlarla karşılaşılan sanayi alanının en büyük problemlerinden birisi de arıtma sorunuydu. Bu sorunun çözümü için uzun yıllar uğraş verildi. Ne var ki bazı engeller ve engellemeler nedeniyle Kahramanmaraşlıların çok istediği arıtma tesisi bir türlü yapılmadı.
Maraş Gündem TV’de Gazeteci Mehmet Taş’ın sunduğu “Mehmet Taş ile Gündem Özel” programına konuk olan KMTSO Başkanı Şahin Balcıoğlu, şehir ekonomisi ve oda faaliyetlerine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Balcıoğlu, diğer taraftan arıtma tesisinin yıllardır yapılmamasının perde arkasını da anlattı.
ARITMA SORUNU ISLAH OSB İLE ÇÖZÜLÜYOR!
Balcıoğlu, şu açıklamalarda bulundu: “Kahramanmaraş’taki arıtma tesisi ihtiyacı, AK Parti’nin ilk Çevre Bakanı Osman Pepe’nin Kahramanmaraş’a ilk geldiği günden beri konuştuğumuz şeydi. Her işletmede zaten kurulu ve yasal olarak çalışan arıtma var. Ama biz o dönemden beri büyük bir arıtma istiyorduk. Adana yolu üzerinde Matesa karşısındaki bölgeye büyük bir arıtma yapılmasını istedik. Neden? Kaleye çıkıp baktığımızda Kahramanmaraş’ın bütün atık suları bir motopomp olmadan zaten oraya gidiyor. Yalnızca bir boru sistemiyle bir saat koyup herkesin atığı gidecek, orada da düzgün bir şekilde arıtılacaktı. Ama bunu başaramadık. Bir araya gelemedik o dönemde. Şunun için bir araya gelemedik: Bizi hiç kimse muhatap kabul etmedi. Arıtma firmalarının karşılarında ya KASKİ’yi ya da OSB’yi muhatap olarak görmek gibi bir şartı oldu. Bu şartı da çok şükür ıslah OSB ile sağladık. Biz de hemen artıma ile ilgili çalışmalara başladık. DOĞAKA’dan destek alarak arıtmanın projelerini hazırlıyoruz. İnşallah yakın bir tarihte Kahramanmaraş’taki fabrika atıklarını bir tek noktadan ve düzgün bir şekilde arıtıp; daha güzel daha yaşanabilir bir Kahramanmaraş için bir eser bırakabilmenin çabası içindeyiz.”
Kaynak:Kurumlardan Servis Edilen
Yorum Yazın